Hesarin kuukausilliitteessä oli "luokkakone", jolla saattoi mitata puolileikillään oman luokka-asemansa. Luokkakoneessa kyseltiin erilaisia koulutukseen, tuloihin, arvostuksiin ja ammattiasemaan liittyviä parametreja. Sain tulokseksi "vähäosainen".
Oletan,
että tämä testi mittasi luokka-aseman koulutuksen ja ammattiaseman
ja/tai tulojen välisenä suhteena, eli mitattavana on rankijohdonmukaisuus (Johan Galtung - Erik Allardt). Jos vallitsee rankijohdonmukaisuus,
eli ammattiasema/tulot vastaavat koulutuksen antamia lähtökohtia,
luokka-asema lienee hyvä.
Toki koulutetun luokka-asema putoaa, hänen jäädessään työttömäksi, mutta jos hän ei ole ollut koulutustaan vastaavassa työssä, hänen suhteellinen luokka-asemansa omassa viiteryhmässään nousee, sillä työllisenä hänen tilannettaan luonnehtii rankiepäjohdonmukaisuus, kun taas työttömänä hän on työnhakijoiden eliittiä, joka välttyy velvoitetoimenpiteiltä. Tästä olen kirjoittanut oman bloggauksensa.
Kiitos herrojen Galtung ja Allardt, fasinoiduin sosiologiasta aikanani siinä määrin, että nyt osaan sekä tunnistaa osakseni koituneen rankiepäjohdonmukaisuuden että nimetä sen. Kannattaa opiskella sosiologiaa, vaikka luokka-asemaa se ei nostakaan, korkeintaan tietoisuutta, ja tietoisuus taas usein nostaa turhautuneisuutta, koska turhautuneisuus aikaansaa tyytymättömyyttä.
Kuukausiliitteen jutussa minulle olisi ollut tarjolla myös asiantuntijan ja nousukkaan roolit/luokka-asemat, ja asiantuntijuutta minulle myös tuossa testissä yritettiin kaupitella. Tarkemmin määriteltynä, luokka-asemaani voisi luonnehtia epäonnistuneeksi asiantuntijana ja nousukkaana, vaikkakaan luokkakoneessa ei kysytty muistini mukaan mitään vanhempien koulutuksesta (viimeinen työpaikka siellä kyllä kysyttiin). Äitini viimeistä työpaikkaa sinne ei kannattanut laittaa, sillä hän jo noin 35-vuotiaasta vuorotteli töiden ja eläkehakujen välillä, joten laitoin "eläkeläinen".
Olen kyllä vanhempiani koulutetumpi, mikä ei sinänsä ole temppu eikä mikään, mutta epäonnistuminen asiantuntijuus- ja nousukkuusprojekteissa - koska koulutus ei ole nostanut minua taloudellisesti ennakko-odotusten mukaisesti - leimaa minut vähäosaiseksi, vaikka kuitenkin kuukausituloni ovat huomattavasti yli pienituloiseksi määriteltävän alimman desiilin.
Kuukausiliitteen luokkakoneeseen pääsee klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti