maanantai 27. tammikuuta 2014

Kevyet mullat, Fjäder

Hesarissa viikonloppuna haastatellun Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan "työn verotusta pitää keventää, jotta ostovoima kasvaa ja uusia palvelutyöpaikkoja syntyy. Suomella ei ole hänen mielestään varaa nykyisen kaltaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. Hänen mukaansa kansan pitäisi hyväksyä sekin, että vastaisuudessa tuloerot kasvavat.

"Ei valtavien tuloerojen maa, mutta ihan varmasti ne tulevat olemaan suuremmat kuin nyt", Fjäder sanoo.

Tuloerojen kasvu ei ole Fjäderin mukaan välttämättä huono asia: se kasvattaa yhteistä kakkua, josta julkiset palvelut maksetaan. Fjäderin resepti työpaikkojen luomiseen on verotuksen keventäminen. Uutta työtä syntyisi asiantuntijatehtäviin ja pienipalkkaisille palvelualoille. Jos verotusta haluttaisiin ajan mittaan keventää, julkisia palveluita pitäisi vähentää paljon."

Näin siis Hesarissa. Pitäisi kaiketi lähteä mukaan ammattiyhdistystoimintaan muutenkin kuin jäsenenä, joka kyllä on tietoinen jäseneduistaan ja oikeuksistaan, mutta joka tähän mennessä puutteellisen ammatti-identifikaation ja ammattiyhdistystoiminnasta osittain kyllä hyvästä syystäkin syntyneen jälkeenjääneen vaikutelman vuoksi on tyytynyt vapaamatkustajan rooliin, siis maksavaksi ja räkyttäväksi jäseneksi. Tiedän, että erityisesti vihreänä pitäisi kai pyytää anteeksi jo etukäteen, meillä kun kuulemma on niin ongelmallinen suhde ay-liikkeeseen, mutta en nyt oikein näe anteeksipyydettävää muussa kuin siinä, että en ole ymmärtänyt omaa parastani ja kouluttautunut joksikin sellaiseksi, josta tulee huippuosaajia.

Ehkä olisi sittenkin pitänyt vaihtaa liittoa, kuten viime keväänä ehdin jo miettimään, pohtiessani, kuka oikein edustaisi omaa työmarkkinatilannettani. Olen kyllä saanut aina tukea liittoni juristilta pulmallisissa tilanteissa, joita itsenäisesti ajattelevalla koulutustaan vastaamattomia töitä tehneellä ihmisellä onkin riittänyt, tässä kafkalaisessa työelämässä. joten ehkä hyvä sentään, etten ole jättänyt omaa akavalaista liittoani.

Joka tapauksessa sanoudun irti kattojärjestöni puheenjohtajan lausunnoista. Fjäderin mielestä varmaankin esimerkiksi kaltaisiani yhteiskuntatieteilijöitä ei tarvita, me kun tyypillisesti olemme töissä julkisissa palveluissa, tuottamassa palveluita toisille matalapalkkalaisille, paitsi että me tuotamme niitä palveluita myös kaiken maailman fjeedäreille. Eikä millään veroprosentilla saisi  esimerkiksi kahvila-apulaisena tai siivoojana työskentelevää yksinhuoltajaa lähtemään nyt niin kovasti palveluja käyttämällä työllistämään tai itsensä ja lapsensa kanssa harva se viikko yksityislääkäreille.

Fjäder tuntuu myös tekevän julkisen sektorin huonon tuottavuuden syntipukiksi, todelliseksi loissektoriksi. Koulutus ja terveydenhuolto mahdollistavat myös korkean tuottavuuden ammattien olemassaolon. Välittömiä tuotto-odotuksia niille vaan on hankala laskea. Julkiset palvelut tuottavat tasa-arvoa, terveyttä ja hyvinvointia. Ilman julkisia palveluita - joista Fjäderkin sentään suostuu sietämään juuri mainitut koulutuksen ja terveydenhuollon - Fjäderkään ei olisi kouluttautunut puhumaan pehmoisia. Kulttuurista, kansansivistyksestä tai muista sössösektoreista on varmaan turha puhuakaan, nehän tuottavat vain hyvinvointia.

Fjäder ei myöskään näytä tietävän, että hänen liittonsa jäseniä (mutta ei liittolaisia) työskentelee myös  matalapalkkaisissa, koulutustaan vastaamattomissa tehtävissä, juuri niissä, joiden ilmeisesti pitää hyväksyä se luonnonlakina, että tulo, terveys-, hyvinvointi- ja mahdollisuuksien erot kasvavat, ja kun ne kasvavat, ne myös siirtyvät ylisukupolvisesti isän kuluneelta nivelkierukalta toiselle polvelle. Ja kyllä ne kasvavat, jos mahdollisuuksien tasa-arvoa ei pidetä poliittisesti tavoittelemisen arvoisena päämääränä. Minä pidän.

Sen verran reilu on kuitenkin oltava Sturelle, että kyllä minä haluaisin kuulla, miten osastonsihteeristä saataisiin itsensä kannattavasti työllistävä asiantuntija - ilmeisesti konsultti koska tutkijat työskentelevät sillä pahamaineisella julkisella sektorilla - veronalennuksilla. Sture: miten temppu tehdään? Kerro se, ja tee sen jälkeen se temppu. Tosin tämän Fjäderin kannanottoja jo jonkin aikaa silmäkulmasta seuranneena epäilen, että sitä temppua ei ole. Eikä tule.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti