On aivan selvää, että mitä useampi koostaisi ruokavalionsa mahdollisimman suureksi osaksi ei-eläinperäisesti, sen parempi se olisi maapallolle ja eläimille. Jos kymmenen prosenttia syö kymmenprosenttisesti kasviksia, vaikutus on sama kuin että prosentti olisi sataprosenttisen vegetaristeja.
Jos lihansyöntiä kovasti demonisoidaan, vaarana on, että vegetarismi pysyy kymmenen prosentin juttuna, puhumattakaan veganismista, jonka on vaarana jäädä sadasosan valitsemaksi elämäntavaksi (käytettävissäni ei ole tilastoja). Osin tämä johtuu lihansyöjien kostosta: lihansyönti ei ole enää ainoastaan jälkeenjääneiden paha tapa, vaan joku voi silkkaa individualisminhaluaan ryhtyä post-lihansyöjäksi, pannen palttua suosituksille.
Toiseksikaan, mikä vielä tärkeämpää, pelottelu ei ole kovin tehokasta. Uskon enemmän positiiviseen valistukseen: tupakattomana jää enemmän rahaa ja kunto on kovempi. Sama pätee ruokavalioon: kasvissyönnille pitää rakentaa houkutteleva tarina. Tämä tapahtuu tarjoamalla houkuttelevia kasvispitoisia ruokalajeja julkisissa laitoskeittiöissä ja kehittämällä maistuvia ja edullisia ruokaohjeita, joiden ainesosat eivät ole aivan kiven takana.
Jos vegetarismi koetaan suureksi henkilökohtaiseksi uhraukseksi, joka määrittyy puutteen kautta - lihattomuutena tai eläinproteiinittomana - niin ei ole mikään ihme, jos niin harva haluaa tämän uhrauksen tehdä. Puhumattakaan veganismista.
Reseptit siis esille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti