torstai 2. heinäkuuta 2015

Kotihoidon kannustinloukku



Feministit tapaavat suhtautua kotihoidontukeen nihkeästi, ajatellen sen kannustavan väärällä tavalla, eli sitovan yleensä pienipalkkaisemmat naiset kotiin. Ei ole kuitenkaan Kelan vika, että naisten euro on se seitsemänkymmentä senttiä ja risat. Systeemi on potentiaalinen, mutta sitä voisi vielä parantaa.

Tämä tuli mieleeni, kun tätä kirjoitettaessa on vielä epäselvää, missä pieni tyttöni aloittaa päivähoidon ensi syksynä, ja tämä epäselvyys on vieläpä kaupungin sekoilua. Voisin hyvin vaihtaa varsin vähän palkitsevan palkkatyöni isä-tytär -laatuaikaan, irtisanoutumalla nykyisestä työstäni, paha vaan karenssit. Hoitovapaalle minun ei joka tapauksessa kannattaisi jäädä, ja vertailu työttömyyteen on valaiseva.

Jos työttömänä saisin tyttäreni kanssa olemisesta 1495,33 € /kk, neton ollessa 1196,26 €, hoitoraha on sen sijaan 342,53 €. Hoitolisään perheeni on liian suurituloinen, ja Porvoo-lisää ei tunneta, toisin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudun kunnissa, joissa kuntalisät on nimetty informoivasti Helsinki-lisäksi, Espoo-lisäksi ja Vantaa-lisäksi.

Tässä ei suoraan sanottuna ole mitään järkeä.

2 kommenttia:

  1. Nyt sitten tiedetään, mitä siitä seuraa, kun laittaa hakemuksen sisään ajoissa. Porvoon kaupunki haluaa tuhota tyttäreni terveyden lykkäämällä hänet homepäiväkotiin, joka ei sitäpaitsi edes kuulunut hakuvaihtoehtojemme joukkoon. Kaiken kukkuraksi se sijaitsee väärällä suunnalla siten, että matkoihin sinne ja edestakaisin kuluu yhteensä vähintään tunti. Ei ei.

    VastaaPoista
  2. Jälkihuomio: onneksi sitten kaikki meni lopulta parhain päin kun jaksoi soitella. Puistopäiväkoti osoittautui ihan parhaaksi paikaksi!

    VastaaPoista