Sen vielä ymmärtää, että "elinkeinoelämä" valitsee Suomelle hallituksen ja sanelee sen ohjelman, mutta että suomalainen pankkiekonomisti luulee voivansa sanella toisen maan hallituksen, on minulle ennennäkemätöntä.
Näin kuitenkin tapahtuisi, mikäli Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju saisi tahtonsa läpi. Hänen mielestään ainut mahdollisuus pitää Kreikka Euroopan talousalueen jäsenenä olisi kansan kääntyminen Syrizaa vastaan. Taustalla lienee implisiittinen taustaoletus siitä, että Kreikka pitää saada siellä pysymään, keinolla millä hyvänsä. Kangasharjun mielestä uuden hallituksen ei pitäisi olla niin jyrkästi velkojien (eli pankkien) vaatimuksia vastaan kuin nykyisen.
Olen välttänyt ottamasta kantaa Kreikan (tai Euroopan legitimiteetin) kriisiin, mutta kun nyt viimeisen viiden vuoden aikana on lähinnä keskitytty pelastamaan Kreikan velkojien likviditeettiä, on vaikea nähdä, että Kangasharjuakaan kiinnostaisi mikään muu kuin pankkien vakavaraisuus. Siinä ovat kreikkalaisten hyvinvointi ja demokratian legitimiteetti sivuseikkoja.
Nordean asiakkaana sanoudun irti sellaisesta demokratiakäsityksestä, jossa pankkiirit valitsevat hallituksia.
Turun Sanomien jutun aiheesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti