tiistai 25. lokakuuta 2016

Stadin kingi, todellinen legenda

Kaikkien aikojen HIFK-ikoni (en nyt puhu Kalle Brewerista) on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Minulla ei oikeastaan ole omakohtaista käsitystä Stadin Kingistä pelaajana, olen siihen ehkä viitisen vuotta liian nuori. Hakki Hagman on samaa viitekehystä kuin Atik ja Hurriganes, osa reilu viisikymppisten stadilais(mies)ten elämää.

Ensimmäinen muistikuvani jääkiekko-ottelun katsomisesta tai ylipäätään kyseisen pelin olemassaolon käsittämisestä oli Suomen omista MM-kisoista 1982, jolloin tunnistin nimeltä kaksi pelaajaa: Jari Kurrin ja Wayne Gretzkyn. Toki olin kuullut nimeltä joitakin muitakin, jotka kaikki olivat legendaosastoa: Mölli, Lalli, Vellu, Ranta-Silaus ja niin edelleen.

Mikä sitten tekee pelaajasta legendan? Legenda on pelaaja, josta kerrotaan legendoja. Ja niitähän Hakista piisaa. Urheilulliset mutta värittömät persoonat, kuten Kurri, Selänne tai Koivu eivät siksi kelpaakaan legendoiksi, sillä peliansioilla legendaksi ei voi hakea. Sinne kutsutaan. Legendoilla yleensä myös on lempinimi, kuten edellämainitut möllit, lallit ja niin edelleen. Uudemman sukupolven pelaajista ehkä Marko Jantunen ja Pasi Nurminen ovat eläneet sellaista elämää, josta syntyy legendoja, myös kaukalon ulkopuolella.

Hakista ei oikein löydy videomateriaalia todistamassa hänen suuruudestaan. Hän oli kuitenkin monen mielestä Suomen ehkä kaikkien aikojen lahjakkain pelaaja, mies, joka oli Mark Messierin mielestä Gretzkyäkin nerokkaampi, ja mies, joka haetutti Jari Kurrilla kahvia. Yleensäkin on sääli, miten huonosti Suomi on hoitanut etenkin joukkuepeliensä urheiluhistoriallisen dokumentoinnin: ei Atikistakaan löydy kuvamatskua, sitäkään vähää kuin Hakista. Toisaalta tämä vain vahvistaa heidän legendaansa.

Legenda on siis ihminen, josta kerrotaan legendoja. Urheilussa tämä tarkoittaa sitä, että elää myös urheiluareenoiden ulkopuolella elämää, josta niitä legendoja syntyy. Myyttinen sädekehä vahvistuu, jos legendan maailmallisuutta ei voi tarkistaa mistään, kun kuvamateriaaliakaan ei oikein ole. Hakki oli kaikilla näillä kriteereillä legenda plus. Lepää rauhassa, Hakki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti