maanantai 24. lokakuuta 2016

Mitä tapahtui nakertamiselle?

Ei ole kovin kauaa siitä kun moni oli huolestunut Keskuspuiston nakertamisesta: siitä, miten Keskuspuiston nakertaminen pikku hiljaa, ikäänkuin huomaamatta aina vain vähän pienemmäksi, olisi lisäargumentti vastaisuudessa tapahtuvien nakerruksien puolesta. Aina kun jostakin kohtaa otetaan pala pois - vaikka sinänsä olisikin kuinka "vähäpätöinen" - niin Keskuspuiston pinta-alan kutistuessa ja ennen kaikkea sen kaventuessa on aina vain helpompi perustella, että Keskuspuistolla ei ole sen paremmin ekologista merkitystä kuin virkistykselle olennaista metsän tuntua, jolloin loputkin siitä voi jyrätä. Puurivi ei enää ole metsä.

Enää tästä nakertamisesta ei ollakaan huolissaan, ainakaan niiden taholta, jotka osoittavat Keskuspuistosta "vähemmän tärkeitä" tai "huonompia" alueita, jotka kyllä voisi uhrata. Mitä tapahtui nakertamispelolle? Onko Keskuspuisto hyväksytty tonttimaareserviksi?



Eivät hehtaarit yhtäällä ole vaihdettavaksi hehtaareihin toisaalla. Sen paremmin luonto- kuin virkistysarvotkaan eivät ole siirrettävissä muualle. Luonto siellä kuuluisassa paikassa nimeltään "jossain muualla" on Suomessa valitettavan yleisesti alistettu tehometsätaloudelle, ja mitä virkistykseen tulee, niin Keskuspuistollahan on enemmän käyttäjiä kuin kaikilla Suomen kansallispuistoilla yhteensä. Virkistysarvot ovat siirrettävissä vain jos toteutetaan väestön pakkosiirto Helsinkiin, jollaiseen varautumiselta yleiskaavan ylimitoitettu kaavavaranto kyllä näyttääkin.

Jos väitetään, että on pulmallista samanaikaisesti hyväksyä yleiskaavan kaltainen suuri kokonaisuus ja samalla irrottaa siitä yksi yksityiskohta, ei se ainakaan Olavi Syrjäsen mukaan ole pulmallista: hyväksyä samanaikaisesti yleiskaava ja jättää Keskuspuisto rauhaan. Sen sijaan on pulmallista, jos hänen kaltaisensa asiantuntijan näkemyksille pannaan palttua ja pidetään niitä vain näkemyksenä näkemysten joukossa, peräti kaivaten tasapuolisuuden nimissä toisenlaistakin kantaa edustavien ääntä kuuluville.

Olen muistaakseni kuullut tämän kanssa analogista epistemologiaa vaadittavan aiemminkin, jossain muualla. Väitettävän, että asiantuntijoiden näkemykset olisivat vain väittämiä muiden joukossa. Postfaktuaalista politiikkaa tämäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti