Keskusliittoni Akava pyrkii kokoomuslaisessa hengessä laskemaan tuloveroastetta tasaisesti kaikissa tuloluokissa. Tällä se sanoo tavoittelevansa parempaa työllisyysastetta, joka olisi sen mielestä vähintään 75%. Mitään täystyöllisyyden tavoittelusta he eivät puhu.
Tämä verotuksen tipauttaminen perustellaan, kuten aina, väittämällä Suomen kokonaisveroasteen olevan eurooppalaisessa katsannossa jotenkin erityisen suuren. Faktabaari-sivuston mukaan läntisten EU-maiden veroaste on kuitenkin vain 40,6 prosenttia (lähde: OECD:n tilastot), ei 50,2 prosenttia, kuten Akavan lähteet (Eurostat ja "oma laskelma") osoittaisivat.
On kummallista, että Akavassa ei tiedetä sitä, että Eurostat laskee esimerkiksi työeläkemaksut mukaan veroasteeseen.
Sitten, Akava jatkaa vertailuaan. Heidän vertailussaan Suomen kokonaisveroaste on 54,8 %, kun Faktabaarin mukaan se on vain 44,0%.
Akava valitsee lähteensä tarkoin. He haluavat saada verotuksen näyttämään suurelta, niin Euroopassa yleisestikin mutta Suomessa erityisesti. Tätä he kokoomuslaisittain pitävät maatamme nävertävänä tautina, joka pitää nujertaa.
Minä, Akavan jäsenjärjestön jäsen en allekirjoita Akavan laskelmia. Sen allekirjoitan, että on olemassa sellaista julkista rahoitusta, josta voisi leikata. Leikkaukset voitaisiin aloittaa esimerkiksi turhista yritystuista, ja konsulttipalveluiden ostamisesta, ja siinä olen Akavan linjoilla, että turhat ylivuodot pitäisi tilkitä tarttumalla harmaaseen talouteen ihan oikeasti. Tähän mennessä tähän ei ole riittänyt hallituksillamme mielenkiintoa. Aivan erityisen nihkeästi harmaan talouden kitkemiseen on tähän asti suhtautunut Kokoomus; onko rahaa piilossa?
Vielä Akavan kannanotossa todetaan, että
"Pienituloisten, kokopäiväisten palkansaajien ansiotuloverotus on Suomessa eurooppalaisittain kilpailukykyinen. Kuitenkin korkeiden ja kiristyvien rajaveroasteiden takia keskimääräistä paremmilla palkkatasoilla, erityisesti erityisasiantuntija- ja johtotehtävissä toimivilla palkansaajilla, ansiotuloverotuksen taso on selkeästi korkeampi kuin Länsi-Euroopassa yleensä. "
Niin se on, ainakin pienituloisten osalta. Minulla ei 2183 euron bruttotuloilla ole mainittavammin nurisemisen aihetta liian korkeissa veroissa. Minä olen pienituloinen, kokopäiväinen palkansaaja ja pienituloinen, kokopäiväinen Akavan jäsen. Akavan veropoliittinen ohjelma osoittaa, että he eivät välitä pienituloisista jäsenistään. Omassa veroprosentissani - jonka laskin juuri työmatkakulujen tarkistamisen myötä yhteentoista - ei nimittäin riitä ihan kauheasti laskunvaraa, ainakaan siinä määrin että alkaisin yht'äkkiä ihan hirveästi sijoittamaan esimerkiksi yksityisten, työllistävien palveluiden käyttöön (työllistävät ne julkisetkin palvelut). Akava näyttää olevan hyvätuloisten etujärjestö, joka pyllistää pienituloisille jäsenilleen, jotka ovat varmaankin näköharha.
Me emme kuitenkaan ole näköharha. Voimme ehkä olla epämiellyttävä totuus koulutuspolitiikan, opinnonohjauksen tai uraohjauksen epäonnistumisesta, mutta olemme kuitenkin olemassa. Esimerkiksi omalla työpaikallani on kaksi akateemista sihteeriä. Kaltaisillemme työssäkäynti on ylipäätään perusteltavissa työmatkavähennyksen avulla, ei verotustamme kuitenkaan olla miinusmerkkiseksi laittamassa, ei Akavan eikä kenenkään muunkaan toimesta. Kaltaisillemme toimivat, universaalit julkiset palvelut ovatkin elinehto.
Paitsi että me saamme niistä palvelua, myös työskentelemme niissä. Mitä Akava on tarjoamassa tilalle epäonnistuneille maistereille, huonoille jäsenilleen? Kortistoa lyhennetyllä ansiosidonnaisella, pidennetyllä karenssilla ja ehkä pakkotyöllä?
Akavan veropoliittisen ohjelman voi lukea klikkaamalla otsikkoa.
Yksinäisajattelijan ääneen ajatteluja. Aineiston muuntaminen ilman lupaa on kielletty. Suorat lainaukset ja aineiston jakaminen on siis sallittua. Suurin osa kirjoituksistani löytyy linkkilistan ylimpänä olevasta vanhasta blogistani. Olen itse ja yksin vastuussa blogissani esittämistäni mielipiteistä, jotka edustavat vain minua, eivät edustamiani organisaatioita. En ole vastuussa kenenkään lukijan sisäluku- enkä sisäislukijataidoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti