maanantai 8. elokuuta 2016

Kämmenselän takia syrjityt

Poikani ihmetteli minulle, että miten hänellä voi olla kämmen vaalea, kun muu poika on ruskettunut. Totesin hänelle, että niin se on: kämmen ei tahdo ruskettua sitten millään, ellei makaa mahallaan auringossa. Tämä piirre on kaikille ihmisille yhteinen, riippumatta siitä, missä määrin heihin muuten tarttuu väriä.

Kun poikani jatkoi tästä ääneenihmettelyään, että ruskettuvatko sitten valmiiksi "ruskeat" ihmiset, totesin, että edelläkuvattu koskee myös heitä. Kaikki ihmiset siis ruskettuvat, jotkut heikommin, toiset paremmin, ja kenenkään kämmeneen ei ruskea väri tahdo tarttua kuin maalaamalla.

Jotkut ihmiset ovat valmiiksi ruskettuneempia, siis muualta kuin kämmenestään. Esimerkiksi minun taas pitää erikseen kerätä sitä väriä itseeni. Auringonotosta en piittaa suuremmin, joten kämmeneni jää varmastikin melko vaaleaksi. Ei valkoiseksi, vaan pikemminkin se on beessi tai vaaleanpunainen, aivan samoin kuin harva ihminen on musta, vaan pikemminkin ruskea, ja poikani luonnehdinta onkin varsin osuva,

Riippumatta siitä, missä vaiheessa ihmiseen ruskea väri tarttuu: onko se syntymälahja vai pitääkö se vasiten hankkia, kaikki kämmenet ovat vaaleat. Tämä tiedoksi rasisteillekin, joilta haluaisin kysyä: onko se nyt ihan aiheellista syrjiä joitakin ihmisiä sillä perusteella, että joillakin on toinen puoli kämmenestä toista vaaleampi, ja kesän jälkeen se on sitä paitsi sitä kaikilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti