lauantai 27. elokuuta 2016

Kääri hihasi Helander

Kesko-konsernin pääjohtaja Mikko Helander on avautunut. Hänen mukaansa minimipalkat ovat meillä Suomessa liian korkeita niin etteivät ne kannusta työntekoon.

Pitääkö olla kuitenkin jokin minimipalkka?
”Mitä korkeammalle se asetetaan, sitä enemmän jää töitä tekemättä. Se on realiteetti.”
”Jos minimipalkka vedetään riittävän alas, se voisi toimia. 
Mitä Helander sitten tarkoittaa? Se käy selväksi hänen haastattelustaan, että hän olisi valmis siirtymään paikalliseen sopimiseen. Se ei kuitenkaan käy selväksi, kumpi osapuoli hänen mielestään olisi vastuussa minimipalkkatasoa alemmista palkoista: työnantaja vai työntekijä, joka pakotetaan ottamaan vastaan mitä hyvänsä. Se ei myöskään käy selväksi, miten hän suhtautuu maksimipalkkoihin. Pitäisikö olla jokin maksimipalkkataso, jonka yli palkkaa ei saa maksaa (varmaankaan ei, sillä kai kattokin pitää olla paikallisesti sovittavissa)?
Pääjohtaja Mikko Helanderille maksettiin kiinteää, tehtäväkohtaista rahapalkkaa viimeksi vahvistetulla palkkakaudella 856 800 euroa. Tähän tulevat päälle bonuksina maksettavat luontoisedut 21725 ja tulospalkkioita 140 000. Yhteensä siis 1018 525 euroa
Se on yli 40-kertaisesti viimeisimmässä verotuksessa vahvistetut tuloni. En minä nyt niin paljoa työtä tee, toisaalta en ole vielä missään erityisessä palkkakuopassakaan, kiitos kv-tessin, joka maksaa minulle lastenpsykiatrian ammattiryhmän pienintä palkkaa (osastonsihteeri). Se, että tuotan varsin vähän, ei ole seurausta siitä, että minulle maksetaan niin paljon (bruttokuukausipalkka 2183 euroa, ei mitään lisiä. Tulospalkkioita ei ainakaan, nehän vetivät osastoryhmän päällikkö ja ylilääkäri ammattiryhmältäni ylitse). 
Jos kerran minimipalkat ovat Suomessa niin korkeita, etteivät ne kannusta työntekoon, ilmeisesti reippaalla kädellä sen ylittävät palkat sitten kannustavat, siitä osoituksena tulospalkkiot, joita Helander sai noin 9-kertaisesti taulukkopalkkani verran (ansioni pienentyivät entisestään isyysvapaan takia). 
Jos otamme tosissaan Helanderin lausunnon "mitä korkeammalle se asetetaan, sitä enemmän jää töitä tekemättä", voimme olettaa, että Keskossa on paljon tekemätöntä työtä. Ainakin Helanderille maksetaan niin paljon, että mahtaa olla tekemätöntä työsarkaa. Niin että hihoja vaan käärimään, Helander.
Mikko Helanderin haastattelun voi lukea klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.
.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti