tiistai 28. kesäkuuta 2016

Keskuspuisto, Helsingin luontohelmi

Suomen Luonnonsuojeluliitolla on Suomen 100 luontohelmeä -hanke käynnissä kesäkuun loppuun saakka. Itse ehdotin hankkeeseen Helsingin Keskuspuistoa. Alla perustelujani otsikoineen (jotka on saatu SLL:n hankkeen ehdotuslomakkeesta)

Yleiskuvaus ehdotetusta luontohelmikohteesta

Helsingin Keskuspuisto on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen: lähes pääkaupungin ytimeen asti ulottuva metsäalue, joka takaa sen, että pääkaupunkimme keskustasta on käveltävissä oleva välimatka metsäalueeseen. joka saumattomasti jatkuu periaatteessa Lappiin saakka. Luen Keskuspuistoon mukaan siihen saumattomasti liittyvät, virallisesti Helsinkipuistoon luetut alueet sekä siihen saumattomasti liittyvät metsäalueet, joilla ei ole suojanaan puistoasemakaavaa. Nyt Helsingin uusi yleiskaavasuunnitelma uhkaa kaventaa Keskuspuiston paikoitellen lähes olemattomiin.

Mikä on alueen luonnon merkitys ihmisille? Esimerkiksi virkistys- ja maisema-arvot, kulttuuriset merkitykset ja perinteet.

Keskuspuisto toimii paitsi lähivirkistyksen aarreaittana, siellä myös luodaan ja hoidetaan luontosuhdetta. Siellä ulkoilevat päiväkoti- ja koululaisryhmät, joilla ei muuten olisi pääsyä metsäluontoon, ja siellä hoitavat kuntoaan ihmiset, joilla muuten olisi vaikea pääsy metsäluontoon. Useiden tutkimusten, mm. Liisa Tyrväisen tutkimusten mukaan metsässä ulkoilemisen virkistysarvolla on huomattavia kansanterveydellisiä  ja -taloudellisia merkityksiä. Kulttuurihistoriallisesti Keskuspuisto liittyy paitsi New Yorkin Keskuspuiston ja sen perustajan Frederick Law Olmstedin työhön, jossa periaatteena oli se, että viheralueet ovat demokraattinen kaupunkihyödyke, brittiläinen yhteismaiden perinne vietynä kaupunkeihin, jotka ovat muuten epäterveellinen asuinympäristö. Olmstedin työn pohjoismainen sovellus ovat kaupunkimetsät, joista Oslon kaupunkimetsillä on erityisasema: ne on erityislainsäädännöllä suojeltu.

Mitä erityisiä luontoarvoja alueella on? Esimerkiksi harvinaiset tai uhanalaiset lajit ja luontotyypit.

Haltialan aarnimetsä, Laakson tervaleppäkorpi ja Laaksossa kasvava lehtonata (josta tunnetaan koko maassa vain 3 esiintymää).

Kuvailkaa luontohelmikohteen arvojen säilymiseen kohdistuvia mahdollisia uhkia ja toimia niiden torjumiseksi: 

Helsingin uudessa yleiskaavasuunnitelmassa Hämeenlinnantien kaupunkibulevardi kaventaa Keskuspuiston paikoin olemattomiin, jolloin metsän tuntu katoaa, etenkin Pirkkolassa. Lisäksi alueelle on suunniteltu asuinrakentamista muuallekin, mm. Laaksoon ja Maunulan kupeeseen. Lisäksi Jokeri I:n raidelinjaus ja Kuninkaantammen asuinalue kovertavat Keskuspuistoa sisältäpäin ontommaksi.

VAPAA SANA. Mitä toiveita, ideoita tai terveisiä haluatte lähettää Suomen luonnonsuojeluliitolle ja Suomen 100 luontohelmeä -hankkeelle?

Tällä hankkeella on mahdollisuus nostattaa kansalaisten ja päättäjien tietoisuutta luontohelmistämme. Kaupungissa luonnon arvon tärkein "mittari" on virkistyskäyttö, mutta usein kaupungeista löytyy helpoimmin lähes koskematonta luontoa, sillä usein erityisesti maaseutuluontoa hoidetaan talousmetsän kriteerein. Tämä hanke toivottavasti myötävaikuttaa siihen, ettei kaupunkiluontoonkin sovelleta samoja kriteereitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti