keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Eläinten sote

Kansainvälisten lääkäriasemaketjujen rantautuessa Suomeen, ne palkkasivat lääkäreitä julkisin verovaroin ylläpidetyistä terveyskeskuksista, joihin syntyi nopeasti monin paikoin lääkärivaje. Samalla nämä yksityiset lääkäriasemat pystyivät nostamaan taksoja reippaastikin, kiitos kysynnän ja tarjonnan lain, pitäähän nyt ihmisten päästä hoidattamaan vaivansa jonnekin.

Kärjistettynä voi puhua, onko vain hyvin toimeentulevilla oikeus lääkäriin? Perusasiat kuten rokotukset eivät välttämättä ole liian kalliita, mutta erilaiset tutkimukset, tai yllättäen sattuvat tapaturmat, joissa joudutaan operoimaan jotain, voivat helposti nostaa hinnat hurjankin korkeiksi.

Edelläkuvattu ei ollut dystopia siitä, mitä tapahtuu lääkäripalveluille SoTe-uudistuksessa. Edellinen kappale oli suora sitaatti kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok.) puheenvuorosta. Laita vielä sanan lääkäri eteen "eläin".

Aikaisemmin niin kissojen, koiran kuin undulaatinkin kanssa eläneenä tiedän että pienituloinen toivoo hartaasti että hänen lemmikkinsä pysyy terveenä, vaikka ei rokottaminenkaan ihan halpaa lystiä ole. Kuitenkin lemmikkieläin vaikuttaa suotuisasti ihmisensä hyvinvointiin: koira pakottaa ulkoilemaan, jolloin altistuu tapaamaan muita koiranulkoiluttajia ja muuten vain eläinrakkaita ja kissa lämmittää syliä kokonaisvaltaisemmin kuin läppäri.

Soisi kokoomuslaisen näkevän, että vapaan valinnan, kilpailun ja kysynnän ja tarjonnan mekanismit eivät erottele, onko kyseessä ihminen vai muu eläin. On vaikea nähdä, miksi ihmislääkäripalvelut olisivat vapaita Jaana Pelkosen ilmaisemista huolenaiheista.

Verkkouutisten jutun aiheesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti