Mieleeni tuli kerettiläisen nihilistinen ajatus: mitä väliä on hallituksen koulutusleikkauksilla, jos nytkään hallitus ei kuuntele tutkijoiden asiantuntemusta, ainakaan jos ajatellaan tiedettä yhteiskunnallisesti vaikuttavana instituutiona, jolla on jokin itsensä ulkopuolinen syy olla olemassa?
Tämähän sinänsä on aivan loogisesti linjassa piilohallitusohjelman kanssa, joka on tiedon korvaaminen mutulla. Tähän kuuluvat esimerkiksi denialismi ja kreationismi, ja kaikkinainen asiantuntijatiedon vähättely, jossa Reiskan näkemys on yhtä arvokas professorin kanssa (kts. edellinen kirjoitus).
Paitsi tietenkin jos uskomme edelleenkin tieteen itseisarvoon, tutkimus on arvokasta an sich, ja uusi tieto aina arvokasta vaikkemme tietäisikään vielä nyt, mihin sitä tarvitaan, soveltamisista puhumattakaan, mutta ainakin tieteen sisäisen tilan kannalta. Yhteiskunnallisesti vaikuttava instituutio se ei ole nytkään, joten jääköön rauhassa riutumaan?
Ovelasti tämä on valmisteltu, tieteen viraltapano. Ensin tehdään tutkimus tarpeettomaksi, jotta sen lakkauttamista harva huomaa, ja vielä harvempi osaa kaivata.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti