maanantai 6. marraskuuta 2023

Ei säästetä toiminnoista vaan seinistä - mikä mättää uusissa taloissa?

Ensimmäiseksi minä ihmettelisin avokeittiömuotia. Avokeittiötalot ovat kokoomuslaisen muodin "ei säästetä toiminnoista vaan seinistä" -muodin mukaisia. Niissä oletetaan, että koko perhe, tai mikä sosiaalinen konstellaatio nyt samojen ulkoseinien sisällä sattuukin asumaan, haluaa tehdä kaiken yhdessä, kuunnella samaa musiikkia, katsoa samaa telkkaria, syödä samaa ateriaa. Mitäs jos isi haluaa kaverinsa kanssa nautiskella sohvalla Brahmsia ja viskiä ja äiti haluaisi toisessa huoneessa katsella Vain eläimiä? Ups, ei ollutkaan sitä toista huonetta. No mennään sitten makuuhuoneeseen lymyilemään. Ai niin, missäs ne Brahmsit olivatkaan. No pahvilaatikossa autotallissa, kun talonrakentaja otti pois seinän keittiön ja olohuoneen välistä, sen seinän, jonne levykokoelman olisi voinut sijoittaa. Siellä samassa autotallissa muuten ovat vaimon dekkarit ja riikkapulkkisetkin. 

Ei ole ihme, että kukaan ei enää lue, kun ei enää muista, että kirjojakin on joskus ollut, kun niitä ei voi enää pitää esillä. Ja kuitenkin siellä täällä ollaan huolissaan siitä, että lapset eivät enää lue, nuoret eivät enää lue. Suomalaiset eivät enää lue. Kyllä minä luen. Teen aina välillä löytöretkiä, omaan kirjahyllyyn. 

Avokeittiöissä ei ole useinkaan kaappeja, siis sellaisia keittiöseiniin kiinnitettyjä. Ei ihme, kun ei ole seiniä. Mitä pahaa seinät ovat kenellekään tehneet? Tai kaapit? Minne astiat laitetaan, vai oliko tarkoitus käyttää kertakäyttöastioita, aikana, jolloin huuhdellaan lämpimällä vedellä jugurttitölkitkin? 

Sitten nuo viisi metriä korkeat huoneet. Talot kuin tehtaita tai kirkkoja, joiden ikkunoiden taakse ei voi vetäytyä kaivamaan rauhassa nenää tai hiippailemaan kalsareissa. Koko elämä näkyvillä. Ja mitä voi ripustaa seinälle viiden metrin korkeuteen, paitsi heijastaa jumalattoman ison kuvan videotykillä? Kauheasti tilaa, jota pitää lämmittää mutta jota ei voi käyttää. Entäs jos se ikkuna menee rikki? Taitaa maksaa saman verran kuin auto. Ehkä siihen ainoalle seinälle voisi tilata viisi metriä korkean hyllystön. Siinä kun kiipeää niin ei tarvihe lähteä erikseen seinäkiipeilykeskukseen. Tai ehkä molemmat ongelmat, seinätilan ja yksityisyyden puutteen voisi korjata päällystämällä ikkunat kirjahyllyillä.

Sitten palatakseni vielä näihin keittiöihin. Mitä pahaa ovat kaapit tehneet, kun ne on otettu pois seinistä? Minne laitetaan astiat ja keittokirjat? 

Olen kuvannut tässä kuvitukseksi yksityistä omakotitaloa, joka valaisee aika montaa pointtiani. Jos joku kokee sen oman kotirauhansa rikkomiseksi, olisi ajatellut ennen kuin laitattaa tuollaisen ikkunaseinän, että kotirauhasta puhuminen on silkkaa teoriaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti