maanantai 1. marraskuuta 2021

Ilmastonmuutos on jo täällä: johtopäätökset

Näin eilen tilaston, jonka mukaan Helsingin vuotuinen keskilämpötila on noussut kymmenessä vuodessa 0,6 asteella. Olen vakuuttunut siitä, että taistelu on siinä mielessä hävitty, että ilmaston lämpenemistä ei voida pysäyttää, semminkin kun hiilidioksidin keräytyminen jatkuu vaikka kaikki saastuttaminen lopetettaisiin. Tämä ei siltikään tee ilmastotoimia turhiksi. On kaikkea muuta kuin samantekevää, onko lapsillamme vanhoina Turkin vai Saksan sää, ja nouseeko meri 20 cm vai 50. Ero on kymmenien miljoonien ilmastopakolaisten ja satojen sukupuuttojen välinen.

Johtopäätös 1: tarvitaan välittömiä toimia, ei sellaisia, jotka vaikuttavat vasta 50 vuoden päästä. Tämän vuoksi kaikki hiilinieluja heti, tässä ja nyt vähentävät toimet pitäisi kieltää. Jos siis rakentamisen tai infran alta kaadetaan metsää, se ei kasva takaisin ihan heti.

Johtopäätös 2: jotta ilmastotoimet olisivat tehokkaita, niiden pitää läpäistä kaikki tasot ja sektorit. Silloin kaikki pitää saada mukaan, ja jotta kaikki saataisiin mukaan, toimet on perusteltava, oikeutettava ja perusteltava oikeutetusti. Tämän vuoksi älkää, pliis, ikinä käyttäkö "ilmastoviisauden" tapaisia termejä, jotka vain herättävät vastarintaa, koska niillä tunnutaan oikeuttavan suunnilleen ihan kaikki, myös sellaiset toimet, joiden välitön vaikutus hiilitaseeseen voi olla negatiivinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti