Työterveyspsykologi Tanja Lapin mukaan aivoja tulisi suojella töissä tapahtuvalta ylikuormitukselta. Hän puhuu aivoergonomiasta, jonka erityistyyppi on kognitiivinen ergonomia, jonka koen erityisen tärkeäksi lajiksi aivoergonomiaa. Tätä aivoergonomiaa uhkaavat esimerkiksi jatkuvat keskeytykset, avokonttorit, mahdottomuus itse priorisoida työtehtäviään sekä esimerkiksi univaikeudet ja huono fyysinen kunto.
Tanja Lappi julkisti 11 kohdan ohjelman, jolla tätä aivoergonomiaa voisi vaalia:
1. Vähennä hälyä.
2. Vähennä työn keskeytyksiä.
3. Keskity yhteen asiaan kerrallaan, vie yksi tehtävä loppuun ennen kuin aloitat seuraavaa.
4. Opettele kuri digitaalisten työkalujen kanssa.
5. Muista tauottaa työtäsi.
6. Vältä pitkään istumista.
7. Ole fyysisesti aktiivinen.
8. Opettele rauhoittumisen ja rentoutumisen taidot.
9. Lue kirjoja.
10. Priorisoi unta.
11. Huolehdi hyvinvoinnistasi.
Tanja Lappi lienee vilpittömästi ja hyvällä asialla liikkeellä, mutta nämä ohjeet ovat vähän kuin toivottaisi spitaalisen ottamaan vuoteensa ja kävelemään. Ehkä nämä sopivat jollekin erikoisosaaja-tieto-etätyöläiselle, mene ja tiedä.
Hälyä on hankala vähentää, jos esimerkiksi työhuoneesi ympäri ajaa säännöllisesti ruohonleikkuri ees taas, eikä tähän mistään esimiehille ilmoituksista huolimattakaan ole saanut lopetettua. Ja jos osastonsihteeri yksipuolisesti julistaa vähentävänsä työn keskeytyksiä ja vievänsä yhden tehtävän kerrallaan loppuun, hän saattaa jo koeaikanaan huomata työsuhteensa tulevan puretuksi, koska hän on osoittautunut kättelyssä toiminnanohjausvaivaiseksi. Ja miten julistat kurin digitaalisten työkalujen kanssa, jos työssä käytettävät lomakkeet kaikki sijaitsevat jossain extra- tai intranettien takana, ja pulmatilanteissa pitää kääntyä chatissa sijaitsevan help deskin puoleen? Onneksi sentään listan viimeiseen seitsemään kohtaan useimpien on mahdollista vaikuttaa, edes viiteen viimeiseen, nehän kun tapahtuvat vapaa-ajalla, olettaen ettei työ tai työperäinen ahdistus tunkeudu kaikkein yksityisempäänkin, eli yöuniin.
Toisen iltapäivälehden aiheesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti