Työttömän aktivoimiseksi eli rankaisemiseksi on suunniteltu sanktioitavan, että hänen pitäisi hakea vähintään 15 työpaikkaa 3 kuukauden kuluessa. Jos tätä ei täytä, voisi menettää kuukaudessa yhden työttömyyskorvauspäivän.
Olisi mielenkiintoista tietää, miten tämän on ajateltu lisäävän avoimien työpaikkojen määrää, tässä kun ei toimi kysynnän ja tarjonnan laki. Työpaikat eivät ole mitään kulutushyödykkeitä, että kun riittävän sitkeästi käy koputtelemassa yrityksen - sillä nykyäänhän julkista hallintoa ei enää pidetä asiallisena työnantajana - ovea, niin jossakin vaiheessa ne kyllä heltyisivät, oli sitä tarvetta tai ei ja oli sitten varaa työllistää tai ei.
Mielenkiintoista olisi myös tietää, miten tällainen määrällinen tavoite edistää työllistymistä. Niin että jos minä vain arvon sokkona seeveitäni vaikka Opetusministeriön kansliapäälliköksi tai ylilääkäriksi, menettelyni on toteuttanut ei-moitittavan, tunnollisen työnhakijan tunnusmerkit.
Ei tämän tavoitteen täyttämisen kanssa minulla olisi minkäänlaisia vaikeuksia, siis jos tavoitteena on tukkia rekrytointiosastot turhalla paperiryönällä niin että niissä ei enää ehditä tehdä sitä varsinaista työtä. Sen sijaan ihmisellä, jonka kirjoitustaidon kanssa on niin ja näin ja joka ei saa seeveetä laadittua esimerkiksi siksi että hänen elämästään ei saa seeveetä - ja siihen ne seeveenlaatimuskurssit eivät auta - on vähän hintsumpaa. Ketä työnantajaa hyödyttää tietää, jos esimerkiksi 60-vuotias yllättäen liikkeenluovutuksen yhteydessä saneerattava, joka ei enää ylläkään uusiin tulostavoitteisiin, kirjoittaa siihen kahden rivin seeveehensä tehneensä 40 vuotta samaa työtä samalla työnantajalla, jota ei enää olekaan, ja vain sitä hän osaa (tietysti hän voi osata vaikka puutarhanhoitoa, mutta sen alan työpaikkoja ei nyt sattuisi olemaan haettavana ja niihin vaadittaisiin puutarhurintutkinto)?
Tällä ehdotuksella ei ole mitään muuta tavoitetta kuin karsia työttömyysturvan kustannuksia tipauttamalla pois muutamia ansioluettelovammaisia. Eivätkä he eläkkeelle pääse, vaan kunnan ryysyläisiksi.
Jutun tästä suunnitellusta uudistuksesta voi lukea klikkaamalla bloggauksen otsikkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti