Yleisradion nettiuutisessa kerrottiin siitä, miten bensan hinta on noussut niin korkealle, että Kehä kolmosen ulkopuolella ei enää kohta ole varaa mennä töihin. Työmatkakustannuksiin sopiva täsmätoimenpide on työmatkavähennyksen nosto, mutta se ei taas tepsi esimerkiksi opiskelujen takia ajamaan joutuviin.
Juuri käydyissä alue- tai hyvinvointivaaleissa perussuomalaiset haistoi veren - tosin surkealla tuloksella - ja otti bensanhinnat vaaliteemakseen, vaikka syytökset voikin hallituksen sijasta osoittaa Saudi-Arabiaan. Ei hallitus ole bensan maailmanmarkkinahintoja nostanut.
Ylen jutussa haastateltiin nuoria aikuisia, jotka sitten todistivat, että "työmatkakustannuksistahan" tässä tosiaan on kyse; haastatellut surkuttelivat sitä, että nyt ei sitten enää ole varaa harrastaa "pillurallia" (mikä on haastattelijoiden omakäyttämä termi, ei keski-ikäisen sedän harjoittamaa seksismiä).
Tiedän autottomana, Kehä kolmosen ulkopuolelle muuttaneena ja Helsingissä pitkään asuneena joukkoliikenteen palvelutasoon tottuneena, että kun markkinaehtoisuus on karsinut joukkoliikenteen sekä linjat että vuorot - mistä todistavat eri puolilta Porvoota löytyvät aavepysäkit, jotka eivät ole olleet käytössä ainakaan sinä aikana kun olen asunut Porvoossa - niin kyllä huoli syrjäseutujen asukkaiden pääsemisistä kustannuspaikoilleen on todellinen, kun semiperiferiastakaan ei pääse julkisilla toisiin semiperiferioihin. Porvoossa asuessani viimeisetkin bussivuorot esimerkiksi Lahteen ja Järvenpäälle on lopetettu.
Oliko juttuun sitten tarkoitushakuisesti haettu haastateltaviksi ihmisiä, jotka tulevat osoittaneeksi, että heidän ajonsa eivät ole välttämättömiä? Nämä haastateltavat tekevät itse tyhjäksi esittämänsä huolet siitä, että heillä ei ole enää varaa ajaa omille kustannuspaikoilleen, kun ei kysymys olekaan siitä. Kysymys on pillurallista itseilmaisun muotona.
Kuten haastateltava Minna Jaala itse sanoo:
"Olisi kiva päästä moikkaan kavereitakin eikä vaan olla yksin neljän seinän sisällä ja miettiä, että jos lähden tänään näkemään kavereita ja ajelemaan, sitten minulla ei ole varaa mennä loppukuusta kouluun tai ostaa ruokaa."
Elämä on valintoja. Itse Minna ja hänen kaltaisensa valitsevat, mikä heille on pillurallin, opiskelun ja syömisen keskinäinen priorisaatiojärjestys. Ei hallitus.
Mitä sitten hallituksen pitäisi tehdä syrjäseutujen asukkaiden asioinnin ja siis elämän helpottamiseksi? Tarvitaan toimenpidepaketti, johon kuuluu sekä joukkoliikenteen tukeminen, työmatkavähennyksen helpottaminen ja ehkäpä uuden tuen perustaminen opiskelun takia ajaville. Hallituksen tehtävä ei kuitenkaan ole subventoida pilluralleja, ei sen paremmin ilmastosyistä kuin liikenneturvallisuussyistä.
Jutun pääsee lukemaan allaolevasta linkkiosoitteesta.
https://yle.fi/uutiset/3-12310891?utm_source=facebook&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&fbclid=IwAR0JxuuvKFAQrUvNwR4P_TFNp53VSEh44e6H1llBJ3zSG75nf9deGcI-UA4
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti