lauantai 11. tammikuuta 2020

Tony Halmeen kaksi puolta

Hesarissa oli juttu rasismin valtavirtaistaneesta, lähiöiden päähän potkituille Tony Halmeesta, jonka kuolemasta on jo kulunut 10 vuotta. Samalla Halme tuli glorifioneeksi kostomentaliteetin, jossa päähän potkittu saa hyvityksen ryhtymällä päähän potkijaksi.
Tieni ovat sivunneet Halmeen kanssa joitakin kertoja. Olen nähnyt Halmeen molemmat puolet. Kävin muutamia kertoja katselemassa Tom Sjöbergin nyrkkeilyiltoja, joista nyrkkeilytaidoton showtappelija Halme teki komeita näytöksiä. Kerran hän sai elämänsä selkäsaunan entiseltä maailmanmestarilta, Iran Barkleyltä, joka juoksi Halmeen ympäri, eikä Halme jaksanut käsiään nostaa. Lukua laskettiin kahdeksan sijasta kymmeneen, ja niin hitaasti, että käytännössä desimaalitkin luettiin. Niin Halme saatiin voittajaksi, mitä hän muisteli omaelämäkerrassaan antaneensa sille "n:lle elämänsä löylytyksen".
Toiseen puoleen Halmeesta tutustuin pikkuisen henkilökohtaisesti. Työskentelin vuosituhannen vaihteessa taidegalleriassa, jonka takahuoneeseen tuli kerran tv:n kuvausryhmä ja toimittaja Jani Halme sukunimikaimansa Tonyn kanssa. Tony Halme esittäytyi hyvin kohteliaasti koko nimellään ilman minkäänlaisia staran elkeitä, kätteli hyvin varovasti ja kysyi, saako hän istua, selvästi varoen ettei rikkoisi pientä jakkaraa. Onneksi kuvauksista ei tullut mitään: minun olisi virkani puolesta pitänyt opettaa häntä maalaamaan telkkarissa, tarkoituksena todistaa että karpaasillakin voisi olla herkkä puolensa (idea tähän oli ehkä tullut siitä, että vain vähän aiemmin raskaan sarjan painija Aleksander Karelin oli Hesarin kuukausiliitteen jutussa kertonut kirjoittavansa runoja).
Halme on erinomainen esimerkki siitä, miten samaan ihmiseen mahtuvat niin yin ja yang, visnu ja shiva. Valitettavasti nuo paremmat piirteet loppuvuosina taisivat hukkua sen tuhovoiman alle. Halme antoi yleisölle sen, mitä häneltä odotettiin, ja alkoi itsekin liiaksi uskomaan, että julkisuuskuva hänestä on hän itse. Itä-Helsingin Tonystä tuli vaalea, uhoa ja tuhoa uhkuva Viikinki.
Hesarin jutun Halmeesta voi lukea klikkaamalla bloggauksen otsikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti