tiistai 10. lokakuuta 2017

Asuntoja huippuosaajilta huippuosaajille

Ystäväni, joka liikkuu työkseen ihmisten parissa, aistii trendejä ja luo tarpeita kuluttajille, on viestinyt minulle huomanneensa vielä uudenkarheassa Kalasatamassa samaa kuin minäkin: ne asunnot ovat peijakkaan kalliita. Niin kalliita, että pitää olla tosi markkinauskovainen uskoakseen ns. trickle down -efektiin, jossa kuitenkin kalliiden asuntojen rakennuttaminen hyödyttäisi kaikkia. Vaikka tunnen minä yhden it-konsultin, joka myi asuntonsa Kannelmäessä ja osti moninkertaisesti yhtä kalliin uudenkarhean perheasunnon Kalasatamasta, niin että toivottavasti meni se Kantsun kämppä tarvitsevalle.

Olen ollut epäileväinen tätä trickle down -teoriaa kohtaan, sillä eihän ainakaan Helsingissä - eikä kyllä edes Porvoossa - ole yksiä asuntomarkkinoita, vaan useat. Ei niitä Myllypuron, Jakiksen ja Pihliksen asuntoja kerta kaikkiaan osta sama porukka kuin Kalasataman tai Jätkäsaaren kämppiä, ja tuskin edes saman sosiaalisen kuplan serkun kummin kaima. Tämän vuoksi kalliit asunnot ovatkin vain osaratkaisu asuntopulaan. Tarvitaan lisää kohtuuhintaisia asuntoja. Miksi niitä ei sitten rakenneta?

Yksi syy on se, että niitä asuntoja kaavoitetaan niin halutuille alueille, että niistä ei halpoja edes hutiloimalla, mikä asuntorakentamisessa muuten osataan nykyisin käsittämättömän hyvin. Nyt huippuosaajat kaavoittavat huippuosaajille, atk-konsultit atk-konsulteille niin ettei se hintataso mikään ihme ole, vaikkeivat ne konsultentit niitä piirustuksia teekään. Jos it-konsultit kaavoittavat lisää kaupunkia Helsinkiin, halutuille alueille, niin ei ole mikään ihme että niihin on varaa vain it-konsulteilla, noilla omaa osaamistaan toisilleen myyvillä ennen atk-suunnittelijoiksi kutsuttuja markkinointiosaamisella päivitettyjä hipsterinörteillä.

Asuntokauppojen nyrkkisääntönä voisi toimia yleisellä tasolla: jos asunnonostajalla ei ole reaalivakuuksia, isi osta tai pääomana edes osittain omaa vanhaa asuntoa, niin silloin asunnon sopiva neliöhinta on sama kuin ostajan kuukausipalkka, olettaen että niitä ostajia on kaksi kappaletta, ja tällöinkin kannattaa soveltaa sen pienipalkkaisemman tulotasoa. Kalasatamassa tuo yksikköhinta lienee noin 6000-8000 euroa, ja esimerkiksi Porvoon Kevätkummussa se on alle 2000.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti