maanantai 18. syyskuuta 2017

Mitä on hyvyys?

Hyvä esimies saa työntekijät näyttämään paremmilta: kehnommatkin ylittävät itsensä, ja hyvät kokevat motivoituvansa tylsemmästäkin rutiinityöstä. Erikoistapaus esimiehistä on kapellimestari, joka on orkesterin esimies. 

Hyvä kapellimestari saa orkesterin kuulostamaan paremmalta, ja etenkin ei-niin-suuren musiikin kuulostamaan suuremmalta kuin se itse asiassa onkaan. Esimerkiksi Herbert von Karajanin Schumann kuulostaa miltei Brucknerilta, ja Tsaikovski on miltei koherenttia musiikkia. Jascha Horenstein saa provinssiorkesteritkin soittamaan Bruckneria kuin hengenhädässä. George Szell nosti teollisuuskaupunki Clevelandin orkesterin maailmanmaineeseen. Ja niin edelleen.

Hyvä valokuvaaja saa tutun näyttämään vieraalta ja kohteensa kauniimmalta kuin onkaan, rumuudessaankin, jolloin takapihat ja savupiiputkin ovat kiinnostavia. Hän osaa löytää kauniistakin rosoa. 

Nyt vielä tähän saakka on puhuttu hyvyydestä taitavuuden merkityksessä. Tärkeintä on kuitenkin inhimillinen hyvyys. Hyvä ihminen saa toiset näyttämään hyviltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti