maanantai 2. tammikuuta 2017

Miksi yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita ei voi kommentoida?

Tätä kysyi eräs tuntemani henkilö, joka on huomannut, että sosiaalisessa mediassa - kuten iltapäivälehtien nettisivuilla - kommenttikenttä on suljettu aihepiireissä, joilla on hänen mielestään todellista yhteiskunnallista merkitystä. Hänen mielestään keskustelu näistä aiheista yritetään estää, ja kääntää huomio viihteellisempiin aiheisiin. Hänestä tiedän sen verran, että hän ajattelee itse ja omilla aivoillaan. Hän päätyy ehdottomasti useinkin valtavirran tai ainakin enemmistön vastaisiin päätelmiin ajatelmissaan.

Entä millä aiheilla sitten on yhteiskunnallista merkitystä? Katsotaan toisen iltapäivälehden tämänpäiväistä tarjontaa, aiheita, joiden kommenttikentät on suljettu.

- Turvapaikanhakijoiden riita kärjistyi puukolla viiltämiseen Rovaniemellä.
- Moottoripyöräkerhon pihalla ammuskeltiin Varkaudessa - motiivina ampujan pahoinpitely
- Hivillä uhannut raiskasi sairaan 14-vuotiaan
- Siilitien onnettomuus: 4 yhä sairaalassa - useat muut olivat vähällä jäädä auton alle

Traagisia tapahtumia, epäilemättä, kyllä. Mikä tälle otokselle, joskin pienelle, on yhteistä? Niistä kolme on rikosoikeudellisia, yksi luultavasti onnettomuus. Niin traagisia sattumuksia kuin ovatkin, niin nämä tragediat kuitenkin kohdistuvat yksilöihin, eikä niitä näin ollen voi pitää yhteiskunnallisina tragedioina. Otos ei sisällä edes rivien välissä arvailujakaan esimerkiksi ulko- , talous- tai hyvinvointipoliittisiin aiheisiin. Joten se siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti