torstai 21. huhtikuuta 2016

Rock rock jee jee!

Nuorena ei päätä pakottanut. Tästä ovat saaneet kärsiä esimerkiksi Porvoon kaupunginvaltuusto ja kuka nyt valitseekaan Opetusministeriön kansliapäällikön, sillä näitäkin toimia olen hakenut. Näitä hakemisia tulee nyt lisää, kiitos Jarppa Lindströmin johtaman työministeriön, joka kaavailee työttömälle dokumentointivelvoitetta aktiivisesta työnhausta. Niin ettei vain maata siellä kotisohvilla.

Nuorempana tein uranpoikasta korkeakoulujen opetushallinnossa. Siellä oli nähtävissä etenkin ammattikorkeakoulupuolella, että nuorten työttömien piti työttömyyskorvauksen menettämisen pelossa hakea yhteishaussa edes johonkin. Yhteenkin ennakkotehtävään oli hakija kirjoittanut "rock rock jee jee", ja näitä sitten perattiin ylitöiksi asti.

Jos työttömiä on jokaista täytettävää avointa työpaikkaa kohden keskimäärin toistakymmentä, ja tähän hakijamereen lisätään vielä jo töissäolevat työnhakijat, TEM:in ehdotelma sen kuin vain lisää aiheettomia työnhakuja, ja kohtaanto-ongelma sen kuin lisääntyy, etenkin kun useimmissa tapauksessa työttömän on ihan turha hakea kun paikat menevät jo töissäoleville, usein vieläpä jo kyseistä tointa sijaisena tai määräaikaisena hoitaneelle, joka on jo antanut työnäytteensä, joka on tässä tapauksessa ollut palkallinen.

TEM:n aivopieru lisää työpaikkojen henkilöstöosastojen taakkaa, ja pienillä yrityksillä ei ole tällaista luksusta kuin henkilöstöosasto, vaan sama henkilö tekee talous-, markkinointi-, tuote- ja henkilöstösuunnittelun. Vaikka oli kuulemma tarkoitus helpottaa yritysten taakkaa, sillä pienet yrityksethän ne tunnetusti palkkaavat, jos palkkaavat.

TEM:in em. Suomi nousuun -innovaatio myös lisää TE-virkailijoiden valvontatehtäviä, kun pseudohakua kvasityöpaikkoihin pitää kytätä.

TEM:in ideakukkanen myös lopultakin poistaa viimeisetkin edes teoreettiset mahdollisuudet työttömille saada töitä, ainakaan julkisesti ilmoitettuja työpaikkoja, sillä näön vuoksi hakemisen tulva saa työnantajat miettimään ainakaan kahteen kertaan, ilmoittavatko työpaikkojaan ollenkaan avoimiksi, vai rekrytoivatko sosiaalisen median ja muiden verkostojensa kautta, jolloin työpaikat menevät kavereille ja kavereiden kavereille. Sekin viimeisten avoimien työpaikkojen neulansilmä, jonka lävitse työttömien kameli pitäisi tunkea, häviää olemasta.

Niin että rock rock jee jee vaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti