tiistai 8. syyskuuta 2015

Pallo on keski-ikäisten miesten dopingia

Liikunta on aika sukupuolittunutta. Pääsääntöisesti jumpissa käyvät naiset ja pallopelejä pelaavat miehet, molemmat siitä syystä, että heitä sosiaalinen viitekehys potkii liikkumaan. Naisia harvemmin menehtyy jumppiinsa, sillä ne eivät ole kilpailullisia. Sen sijaan välillä keski-ikäisille miehille pallopelit ovat kohtaloksi: voi polvi nuljahtaa niin että pelaaminen jää. Joskus peli voi sananmukaisesti olla kohtalokasta: muuten ehkä vähän vähemmän liikkuvalle pallo voi olla sähköjänis, joka saa ylittämään hetkeksi oman, raihnaistuvan ruumiin rajat, vaikka sitten se myös antaa kavereita.

Jumpissa ei ole irtojäseniä, mutta pallopeleissä on irtopalloja. Ne ovat ei-kenenkään maalla, ja niistä taistellaan. Pitää spurtata vähän nopeammin, jotta ehtisi irtopalloon ennen toista. Ehkä vieläkin nopeammin.

Sain aamulla surullisen tiedon sählykaverini menehtymisestä. Hän lähti harrastuksensa parissa, peliporukkansa ympäröimänä. En tuntenut häntä kovin hyvin, mutta hän toi osaltaan inhimillisen elementin peliin, muistutuksen siitä, että se on sittenkin leikkiä, ja pelit ovat kulttuuria, eikä jokainen pallo ole spurttaamisen arvoinen. Jos joskus muistan nämä, muistan sinut, Martin.

Mesut Özil, Saksan ja Arsenalin pelinrakentajataituri. Mesutilla harvemmin on kiire, pallolla on. Martinilla luki pelipaidassaan Özil.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti