perjantai 29. toukokuuta 2015

Perussuomalaiset puoluetuen asialla

Hallitusohjelman liitteissä on mm. allaoleva kirjaus:

"Kumotaan puoluelain (L 10/1969) 9 §:n (sellaisena kuin se nykyään on puoluelain osittaismuutoslaissa 683/2010) 1 momentin kolmas (3) lause."

Poistettava lause on oikeasti virke (minkä huomasi eräs tuntemani pitkän linjan poliittinen toimija) ja kuuluu näin: "Jos eduskuntavaalien välisenä aikana kunkin vuoden valtion talousarvion julkaisemiseen mennessä vähintään puolet jotakin puoluetta edustaneista ja puolueen valtionavustusosuutta laskettaessa mukaan luetuista kansanedustajista on ilmoittanut eduskunnan puhemiehelle luopuvansa edustamasta tätä puoluetta eduskunnassa, on avustuksen jakoperustetta tarkistettava siten, että tapahtuneet siirtymiset otetaan huomioon."

Em. kirjaus tarkoitti sitä, että jos vaalikauden aikana esimerkiksi Perussuomalaisten 38 kansanedustajasta 19 siirtyy toiseen ryhmään, vaikkapa Keskustaan tai perustaisi esimerkiksi Nuivan eduskuntaryhmän, niin tässä vielä voimassa olevassa puoluelain kirjauksessa puoluetuki lasketaan uusiksi vähentyneen kansanedusajamäärän mukaisesti.  Jos alle puolet (em. esimerkissä enintään 18) edustajaa siirtyy, niin puoluetuki pysyy ennallaan. 

Tämä porsaanreikä nyt estetään, vaikkakaan hallitusneuvottelijat eivät olekaan tienneet virkkeen ja lauseen eroa. Timo Soini on ollut skarppina, ja aikoo varmistaa aiemmin kovasti inhoamansa puoluetuen säilymisen. Kun em. kirjaus poistetaan, niin jatkossa Perussuomalaiset koko nyt vaalien perusteella saamansa puoluetuen vaikka eduskuntaryhmään ei jäisi muita kuin Timo Soini. 

Vai kuvitteleeko joku, että Keskusta tai Kokoomus hajoaisivat sisäisiin ristiriitoihinsa?

Kyllä puoluetuki hallituspuolueelle kelpaa niin kovasti, että se pitää etukäteen varmistaa suhmuroimalla puolueen hajoamisen pelossa. Ja tuli selväksi, että Perussuomalaiset eivät ole olemassa puolustaakseen vähäväkisten etuja, vaan Timo Soinin etuja, sillä sen verran helposti heilahtaen unohtuivat lupaukset olla heikentämättä alle tuhannen euron väen etuisuuksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti