keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Työpaikkoja kannattaisi luoda velaksi

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan maksettavien työttömyyskorvauksien määrä on miltei sama kuin valtionvelan määrä.

Hän on valitettavasti oikeassa. Kun ansio- ja peruspäivärahaa maksettiin vuonna 2014 yhteensä 4760 miljoonaa euroa, niin saman vuoden valtion lainanotto oli 5370 miljoonaa euroa. Tästä tulee työttömiä kohti maksettuna keskimäärin (työttömiä "työnhakijoita" elokuussa 2014 oli 197 000, mistä työttömien määrä lienee edelleen lisääntynyt) 2013 euroa.

Mitä johtopäätöksiä tästä voi tehdä? Ainakin sen, että työttömyys on suuri yhteiskunnallinen kestävyysongelma, ja tämän päätelmän voi tehdä ilman että korrelaatio olisi samantyyppinen kuin t & k - määrärahojen ja kuristumiskuolemien välinen.

Johtopäätöksen ei pidä olla tilastojen siivoaminen työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin, joista ei kukaan työllisty, vaan sen sijaan - enhän antanut kellekään pahaa ideaa? - tästä pitäisi seurata politiikkasuositus, jossa uusien työpaikkojen luominen ymmärrettäisiin ihan oikeasti kannattavaksi, vaikka sitten olisivat tyhjäntoimittajiakin täydellä kuukausipalkalla.

Ei tarvitse olla vasemmistolainen huomatakseen, että työpaikkojen luominen on kannattava investointi. Maksaisi nimittäin varmaankin enemmän kuin itsensä takaisin, vaikka sitten se valtionvelka pitäisikin ottaa näiden työpaikkojen luomiseksi, ja varaa olisi vieläkin enempään, vaikka käyttää koko 5370 miljoonaa. Sitäpaitsi työttömäthän ovat maksaneet ainakin osan työttömyyskorvauksistaan työttömyysvakuutusmaksuina ja ammattiliittojen jäsenmaksuina, joten ei koko summaa tarvitsisi valtion pussista maksaa.

Lisääntynyt kulutuskysyntä lisäisi palvelutuotantoa, asunnot menisivät kaupaksi, terveydenhoitomenot tipahtaisivat ja lisäksi päästäisiin kaikenlaisista työttömyysalennuksista. Ja monilla niistä, jotka sairastaisivat, olisi varaa hankkia terveyspalvelunsa yksityisesti, mikä varmaan kelpaisi porvaristollekin.

Neuvostoliitossahan vallitsi tunnetusti täys"työllisyys". Siellä esimerkiksi museoiden jokaisen huoneen jokaisessa nurkassa istui yksi mummo "vartioimassa". No, jos joka tapauksessa melkein kaikki ovat melkein yksimielisiä siitä, että työ kuin työ on parempi kuin ei mitään, niin jos kaikki 197 000 työtöntä työnhakijaa voitaisiin työllistää edes leikisti mutta oikealla palkalla, tämä oikea palkka olisi siis 2013 euroa.

Jos vähennetään työttömistä pois ne, joiden kuuluisi oikeasti olla eläkkeellä, summa olisi vieläkin suurempi, lähennellen mediaanipalkkaa. Tällöin voitaisiin luopua joistakin harkinnanvaraisista etuuksista, esim. asumistuesta, johon vuonna 2013 varattiin 633 miljoonaa euroa. Tämä jaettuna työnhakijoiden määrällä on 267 euroa. Sen summan voisi ehkä vähentää valtionvelasta, niin saataisiin tulokseksi valtionvelka, jonka suuruus olisi 5370 - 633 = 4737 euroa, eli 23 miljoonaa pienempi kuin työttömyyskorvauksiin nyt kuluva määrä.

Faktabaarin tarkastelun Arhinmäen todesta sanomisesta voi tarkistaa klikkaamalla bloggauksen otsikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti