sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

HUS syrjii porvoolaisia

Jaan työmatkasetelikokemuksen. Työnantajani siirtyi paperisista sähköisiin, puhelimeen ladattaviin työmatkaseteleitä. Valitsin, että lataan niillä Matkahuollon kortille arvoa Ärrältä, koska HSL ei palvele porvoolaista ja koska Matkahuollon pisteisiin sähköseteli ei käy. R-kioskissa matkapuhelimeni koodi ei käynyt, vaikka myyjä soitteli niin Rautakirjaan kuin Matkahuoltoonkin, Työnantajani HUS on nyt siis päättänyt, että olen 20 euroa HSL-kuntien työntekijöitä arvottomampi.

Porvoo poistaa kuunvaihteessa matkalipputuen Matkahuollon työmatkalipusta, joka subventoituna kustansi 245,80, ilman subventiota 312,80. Osastonsihteerin palkalla tuon lipun kanssa voi todeta, että työnteko ei kannata. Luulin jo pelastuneeni kuin koira veräjästä, kun löysin Porvoon Liikenteen kuukausiliputPorvoo-Helsinki –välille, joka maksaa 250 euroa kuussa. 

Mutta mutta: käytännössä matkaseteliuudistus on kohdaltani käyttökelvoton, sillä R-kioski ei myy Porvoon Liikenteen lippuja, eikä Matkahuollossa sähköisiä lippuja voi käyttää, joten en voi käyttää sähköistä matkaseteliä minnekään. Tämä tarkoittaa käytännössä luontoisedun menettämistä, eli 20 euron efektiivisen kuukausipalkan laskua. Tämä asettaa minut HSL-kunnissa asuvia työntekijöitä huonompaan asemaan, eikä perustuslain mukaan asuinpaikan perusteella voi asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Niin HUS nyt kuitenkin menettelee tällä matkaseteliuudistuksellaan. Haluan siis paperisetelit takaisin, sillä ne voi käyttää haluamassaan matkustusvälineessä. Tätä kirjoitettaessa joudun olettamaan, että HUS rikkoo perustuslakia. 



Uudistus myös tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkossa matkaseteliä voivat käyttää tosiasiallisesti vain ne kehyskuntalaiset, joilla on varaa ostaa Matkahuollon lippu, eli suosii parempipalkkaisia, ottaen niiltä, joilla jo muutenkin on vähemmän. Ei ole HUS mikään Robin Hood. Kaikkea muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti