sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Jalkapallo, julmempi kuin oikea maailma

Mikä erottaa jalkapallojoukkueen melkein mistä tahansa muusta työpaikasta? Sinne ei oteta töihin rikoksensa sovittanutta. Ainakaan, jos on kyse raiskauksesta.

Kutsun ihan varmasti feministit kimppuuni, mutta rikolliset syyllistyvät uusiin rikoksiin lähinnä siksi, että heillä ei ole yhteiskunnassa muita mahdollisuuksia hankkia elantoaan. Tätä mahdollisuutta ei ole, jos jo rikoksensa sovittanut marginalisoidaan, ja kyse on marginalisoinnista, jos siviilioikeutta lähtee leikkimään laitos, joka ei sellainen ole, lähinnä mielistelläkseen kiviä heittävää väkijoukkoa myötäileviä sponsoreita.

Jalkapallokatsojissa ovat yliedustettuina ihmiset, jotka ovat valmiita heittämään niin ensimmäisen kuin viimeisenkin kiven, ja nekin, jotka eivät uskalla heitellä, ovat ensimmäisten joukoissa valmiita liittymään ristiinnaulitsemisen vaatijoihin. Toivon, että tämä piirre ei yhdistä jalkapallokatsojia feministeihin.

Mistä on kysymys? Kirjoitukseni inspiroi Sheffield Unitedin entisen hyökkääjäpelaaja Ched Evansin kohtalo. Vapauduttuaan kahden ja puolen vuoden vapausrangaistuksesta, jota kärsi raiskauksesta, yksikään joukkue ei ole uskaltautunut tarjoamaan hänelle töitä, vaikka Evansia pidettiin omassa ammatissaan varsin lupaavana. Sille joukkueelle, joka uskaltautuu ottamaan hänet edes kokeeksi, on luvassa vaikea tie.

Raiskaus on tietenkin hirvittävä rikos, mutta entinen murhaajakin voi joskus saada uuden mahdollisuuden. Raiskaajalle tätä mahdollisuutta ei olla valmiita myöntämään, ainakaan jos hän on sattunut olemaan niin epäonnekas, että on sattunut olemaan niin hyvä jalkapalloilussa, että siitä on tullut hänelle ammatti. Inhoan selittelyä, mutta jotta en leimautuisi seksuaalirikollisuuden vähättelijäksi - ilman muuta seksuaalirikollisuuden rangaistusasteikkoa sopisi tarkistaa, mutta tämän tulee tapahtua lainsäädäntöteitse, ei kansantuomioistuimissa - niin alleviivaan vielä erikseen pointtini: ihmisiä tulisi kohdella tasaveroisesti riippumatta heidän ammatistaan.

Lisää Ched Evansin tapauksesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa. Toivottavasti pysyy Ched kaidalla tiellä, missä auttaisi uusi työpaikka. Jalkapallon maailma on ääriseksistinen, ja onkin paradoksi, että samat ihmiset, jotka ovat valmiita objektivoimaan naiset lipunmyyjiksi tai puoliaikakoristeiksi, ovat ensimmäisenä kivittämässä sen, että joku on sattunut menemään tässä objektivoinnissa äärimmäisyyteen.

1 kommentti:

  1. Varmaan Ched Evans on aikamoinen törppö, sillä "Ched Evans has never publicly come out and apologised or condemned his followers for doing this to this woman." Se ei kuitenkaan poista sitä, että on kaikkien mukaista, että törpötkin pysyvät kaidalla tiellä.

    VastaaPoista