torstai 9. tammikuuta 2014

Lopetetaan Kela-korvaukset

Kela subventoi ainoastaan yksityisen terveydenhuollon käyttöä, ei julkisen. Olisi kiinnostavaa tietää tähän virallinen meriselitys; todellinen syy lienee se, että julkisen terveydenhuollon jonot on hyväksytty pysyvänä asiantilana. Toinen syy on se, että Kelan subventio antaa virallisen siunauksen sille, että nämä jonot laivataan yksityisen terveydenhuollon pohjattomiin taskuihin.

Kelan tuki kattaa lääkärinkäyntien ja tutkimuskäyntien laskusta noin 1/4-1/5. Jos lisäksi on yksityinen sairausvakuutus, voi vielä hakea korvauksia Kela-korvauksen lisäksi sieltäkin. Julkinen terveydenhuolto on virallisesti yhteiskunnan subventoimaa, esimerkiksi poliklinikkamaksu on 27,50 € Suomessa asuvalle, mutta noin 20-kertaisesti tämä ulkomaiden kansalaisille, joilla ei ole esittää kansainvälistä sairausvakuutuskorttia. Jos siis ulkomaalaisena satut joutumaan onnettomuuteen, maksat yli 500 euron poliklinikkamaksun omasta pussistasi.

Kela-tuki on piilotettua yhteiskunnallista subventiota yksityiselle liiketoiminnalle, jonka voitot sitäpaitsi valuvat ylikansallisten palveluntuottajien kautta veroparatiiseihin, joten yksityinen terveydenhuolto on verovaroista kustannettu parasiitti.

Vaikka yhteiskunta tukee julkista terveydenhuoltoa noin 95% käynnin hinnasta, tämä ei poista sitä, että Kela-korvaukset luovat etuoikeutetun ohituskaistan maksukykyisille ja lisäävät eriarvoisuutta. Kela-korvaukset siis lisäävät sosioekonomisia sairastavuuseroja, joten ne voisi poistaa, ja samalla summalla plus vielä lisääntyneillä verotuloilla kun yritysten voitot eivät enää valu veroparatiiseihin, voitaisiin subventoida suoraan julkista terveydenhoitoa ja saada se sellaiseen kuntoon, että yksityistä ohituskaistaa tarvitsisivat enää ainoastaan kaikkein valikoivimmat asiakkaat. Näin verovarat menisivät suoraan suomalaisten hyväksi: poistamalla Kela-korvaukset, jonoista päästäisiin eroon, eikä jonoja tarvitsisi enää ohjata yksityisille terveydenhuoltoyrityksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti