sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Lainakaton seuraukset

Nyt kun pankit tulevat vaatimaan 90% lainakaton tuleviin asuntolainoihin, tämä tulee tarkoittamaan sitä, että 10% pitää olla säästettynä, taattuna tai reaalivakuutena. Kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta, joten paine tulee siirtymään vuokra-asuntoihin, joiden kysyntä tulee lisääntymään.  

Lainakatolla tulisi olla poliittisena seurauksena se, että kohtuuhintaisen vuokra-asumisen rakentaminen otettaisiin vakavasti. Tämä vaan tulee olemaan hyvin hankalaa, sillä vuokra-asuminen kysynnän lisääntyminen tulee lisäämään asumistuen hakijoiden määrää, ja asumistuet taas siirtyvät vuokriin: jos joku on valmis maksamaan, toki kannattaa pyytää. Ja huoltosuhteen heiketessä, jokainen rationaalinen ihminen ryhtyy asuntovelalliseksi, sillä toki vanhuuden asumiskulut kannattaa minimoida.

Toki lainakatolla tullee olemaan pidemmällä tähtäimellä se hyvä seuraus, että asuntojen hintataso laskee, sillä totta kai kannattaa pyytää, jos maksaja löytyy. Ja sehän löytyy, jos rahoitus on kunnossa.

10% omavastuusta pystyy kyllä asunnonvaihtaja selviytymään, muttei vuokralta tai ulkomailta muuttava, jolla ei ole maksavaisia vanhempia. Lainakatto siunaa jo nyt vallitsevan tilanteen, sillä ainakin uudet asunnot ovat nytkin lähinnä vain asunnonvaihtajille. Ei ensiasunnon ostajalla ole varaa ostaa kolmiota tai neliötä (sic!), jonka hintapyyntö voi olla puolikin miljoonaa.

Toki joskus on käynyt mielessä, että mitä jos olisi käyttäytynyt yhtä pitkäjänteisesti ja rationaalisesti kuin tuttavani, jolla oli oma asunto jo noin 26-vuotiaana. Toki isä oli häntä auttanut. Mutta jos olisin laittanut korkeakorkoiselle tilille edes osan, vaikka vain 10% niistä tuloista joita tienasin asuessani vielä kotona, kyllä siitä ainakin käsirahaksi olisi ollut. Matkusteluun ja baareihin ne menivät, juppileikkiin.

En minä vielä edes kolmekymppisenä osannut ajatella niin pitkälle. Kunhan jossain asuin, ja jotain tein. Aikuistuminen tapahtui vähän pidemmän kiertotien kautta, siinä kolmevitosena. Sitten alkoi ymmärtämään rajallisuutensa eli rahattomuutensa ja rähjäistymisensä.
          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti