keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Italialaisvenäläissaksalaisromanisuomalainen täällä, hei!

Marco täällä hei! Äitini isän puolelta suku on tullut Italiasta, joten se selittää etunimeni. He kuitenkin tulivat Venäjän kautta, joten ovatko he kenties venäläisiä? Eivät, vaan romaneja.

No, entäs isäni? Isäni puolelta Kuutin sukuhaara on von Guteneita Saksasta. Niin, että olenko sittenkin saksalainen?

Millä perusteella valitsen? Siksikö, että tykkään pitää Italian futisjoukkueen pelipaitoja? Vai sillä perusteella, että pidän saksalaisesta musiikista? Entä sitten slaavilaisuus? No, ajoittainen taipumukseni patetiaan taitaa olla niitä peruja, ei sentään perukankaita.

Perukankaista puheen ollen, ovat keskisuomalaisia. Mutta heihin en ole biologisessa mielessä missään tekemisissä, vaan olen isäni puolelta Alestaloja, Perukangas on isäni ottoisän nimi. Olenkin siis hämäläinen. Entäs äitini?

Äidinisäni on kotoisin Joutsasta. Joutsa on Keski-Suomea, tosin ihan Pirkanmaan ja Savon rajoilta. Ja äidinäitini luovutetusta Karjalasta, kuten isänäitinikin. Karjalako takaisin vaiko takaisin Karjalaan? Pitääkö karjalaisuus laskea venäläisyydeksi vai suomalaisuudeksi?

Persujen Olli Immonen jätti eduskunnassa kysymyksen etnisen taustan tilastoinnista. Minä jättäisin nyt kysymyksen Immoselle: millä perusteella etnisyys valitaan? Valitseeko etninen tausta sinut, vai sinä sen? Ratkaiseeko etnisyyden äidinisä vaiko isänäiti, ja ratkaiseeko etnisyyden se, missä äidinisä asui 7-vuotiaana vaiko se, mistä kotoisin olevan miehen kanssa isänäiti meni naimisiin isäni ollessa 2-vuotias? Entä jos isäni asuikin silloin eri maakunnassa kuin mistä tämä mies oli kotoisin?

Vaadin selitystä.

Olli Immosen puheenvuoron voi mennä tarkistamaan klikkaamalla tämän bloggauksen otsikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti